Joitakin viikkoja taaksepäin, käsittelimme yhteiskuntaopissa valtion (tarkemmin ottaen Suomen) väestöä ja sitä, millainen olisi ihanne väestöpyramidi (ts. diagrammi joka osoittaa kuinka paljon kussakin ikäryhmässä tulisi olla ihmisiä). Kuten arvata saattaa, se on alhaalta levein ja ylöspäin kapeneva. Eli sama vielä selkokielellä; lapsia on eniten ja vanhuksia vähiten. Kuten kuvassa vasemmalla.
Kysymys kuuluukin, että miten pyramidi pidetään tällaisena? Henkilökohtaisesti näen tämän hankala, sillä jos kuvitellaan, että alimpana pyramidissa on ikäluokka 0-4 vuotiaat, on noin 20 vuoden päästä ne vanhat 0-4 vuotiaat jo hieman parinkympin tuolla puolen. Pyramidin alin kerros siis nousee ja tuo oman palkkinsa ylemmäs. Koska meitä kehotetaan pitämään pyramidi konkreettisesti pyramidin muotoisena ei se sinä pysy. Mikäli noudattaisimme tätä ajatusta, syntyisi valtavasti lapsia ja tilanne olisi samanlainen kuin vasemmalla olevan kuvan oikeassa diagrammissa.
Yhteiskunta, tai pikemminkin valtio on varmaankin joskus tulevaisuuden vuosina menossa tappiolle tämän suhteen. Meitä kehoitetaan tekemään työtä, opiskelemaan korkealle ja saamaan arvostusta. Globaalisti suomalaiset tunnetaankin työnarkkareina. Vaikeaksi tämän tekee myös se, että Suomessa arvostetaan koulutusta hyvin paljon ja arvona tämä onkin erittäin korkealla. Viime aikoina myös kotiäitejä on kannustettu palaamaan työelämään ja naisliike eritoten valaa paloa yrittäjyydelle.
Olen usein kuullut ystäviltäni tulevaisuuden suunnitelmista seuraavan asian; "Hankin lapsia vasta, kun elämä on vakaalla pohjalla. -- vakituinen työ, etc." Jos me tavoittelemme unelmiamme, on meidän todennäköisesti uurastettava pitkään ja hartaasti sen saavuttaaksemme. Se mitä meistä sitten tulee ja mitä me haluamme, on taas aivan toinen tarina. Koska työtä arvostetaan (ja hyvä niin), menee aikaamme siihen paljon ja koska se vie paljon aikaa ei jää aikaa lapsien tekemiselle. Mikäli johtopäätökseni on oikea, kääntyy pyramidi pian päälaelleen, joka sekään ei ole hyvä asia. Miten tämä sitten ratkaistaan niin, että se on moraalisesti hyväksyttävää, sitä en osaa sanoa.
Asiasta kukkaruukkuun ja sutjakkaasti toiseen aiheeseen!
Satunnaisia wanhoja tanssimassa. |
John Travolta ja Uma Thurman elokuvassa Pulp Fiction. |
Tanssit on kuitenkin tanssittu (hurraa) ja ehkäpä siinä oli menoa ja meininkiä aina seuraavaan vuoteen asti. Kuka tietää, jos armeijaan soittelevat ja pyytävät jälleen tanssimaan, heh heh. Jalat olivat kuitenkin kiitettävästi hapoilla, kun pääsin vihdoin kotiin nukkumaan, ah.
Tässäpä tämä kuitenkin tällä erää. Seuraavalla kerralla laitan ehkä, jotain satunnaisia meikäläisen kuvaamia videoita tänne tai jotain. Kiitän, kumarran ja poistun takavasemmalle seuraavan biisin tahdissa.