maanantai 15. marraskuuta 2010

H+

Haluan pyhittää tämän merkinnän transhumanismille ja kyborgeille, koska olen nörtti ja koska ihmiskunta on tieteille elämänsä velkaa.

Kautta aikojen ihminen on haaveillut lentämisestä. Tunnetuimmat muistiinpanot lentovälineistä taitavat olla peräisin Da Vinciltä vaikkakin kansakunta muistanee lentämisen kulta-ajan kuullessaan nimet Orville ja Wilbur Wright eli Wrightin veljekset. Orville ja Wilbur aloittivat lentämisen aikakauden vuonna 1903 Flyer -nimisellä lentokoneella. Ensimmäinen lento kesti 12 sekuntia ja matkan pituus oli 37 metriä. Tämä toimikoon aasinsiltana scifi-elokuville. Jos kysytään, että mitä tulee ensimmäisenä mieleen sanasta "scifi" voi usealle putkahtaa ajatukset suurista metropoleista lentävine autoineen. Voi myös olla, että mieleen tupsahtaa ajatukset korkeasta teknologiasta sekä roboteista ja kyborgeista jotka toimivat kauppasetinä ja täteinä. Ihminen on ruvennut hyödyntämään tekniikkaa niin paljon, että on jättänyt ns. paskaduunit koneille (vaikka eihän kauppiaana oleminen ole huono homma. Vanha sanontakin sanoo, että kauppa se on mikä kannattaa.) Ajatuksia saattaa olla useampia ja hyvin erilaisia, mutta silti perusajatus on varmasti jokaiselle samanlainen.

Kyborgit ja transhumanismi, mitä ne ovat?

Transhumanismi on aatesuunta jonka mukaan ihminen voisi ylittää nykyihmisen standardit järkevästi ohjatun tieteellisen ja teknisen kehityksen kautta. Tähän kehitykseen lasketaan fyysinen, mielellinen sekä yhteisöllinen kehitys. Transhumanismi palvelee ajatusta, että ihmisen tämänhetkinen olomuoto ei suinkaan ole evoluution päätepysäkki vaan pikemminkin hyvä lähtökohta uuteen nousuun.


Kyborgi tarkoittaa biologista organismia johon on yhdistetty teknologiaa. Mikäli termit ovat hankalia niin selostan saman vielä kansankielellä. Kyborgi on useista elävistä soluista rakentunut olento jota on paranneltu teknologialla. Perusta siis on soluissa. Soluille ominaista on syntymä, aineenvaihdunta, kyky lisääntyä ja kuolema. Yhdessä solut siis muodostavat elävän olennon esimerkiksi naapurin kissan. Mikäli naapurin kissalla kuitenkin olisi jalka poikki tai sydämessä rytmihäiriöitä voitaisiin tämä korjata nykyteknologian ansiosta. Sydämessä esiintynyttä vikaa voidaan hoitaa sydämentahdistimella ja liikkumista voidaan helpottaa proteesilla.

Darth Vader
Edellämainitut esimerkit eivät kuulosta ihmeellisiltä, mutta ne tekevät mielestäni kissasta kyborgin. Radikaalisena esimerkkinä voisi kuitenkin toimia Star Warsista tuttu Darth Vader. Vaderin pukuhan pitää elintoimintoja yllä ja ilman pukua sithlordi luonnollisesti kuolisi.

Ehkä tässä pitäisi käyttää jonkinlaista luokittelua. Esimerkiksi luokan 1 kyborgilla voisi olla jotain pientä muuntelua kuten juuri tuo sydämentahdistin, kun taas luokan 6 kyborgilla olisi useampia ja suurempia muunteluja aivan kuten Darth Vaderilla.

Maan päällä kävelee kyborgi-ihmisiä ja yhtenä esimerkkinä toimikoon Neil Harbisson. Harbissonilla on astetta erikoisempi värisokeus. Hän näkee maailman mustavalkoisena. Nykyteknologian ansiosta hänelle kuitenkin on suotu mahdollisuus nähdä.. tai pikemminkin kuulla maailma väreissä! The Eyeborg -niminen kone luo ääniä ympärillä olevista väreistä. Pretty neat, huh?

Neil Harbisson ja The Eyeborg
En aio päästää Sinua hyvä lukija vielä tästä ajatusten riepottelemasta tekstistä. Vaan kysynkin, että onko kyborgi enään ihminen? Kyborgi turvautuu tekniikkaan ja auttaa ihmistä myönnän sen, mutta muuttaako se ihmisen luonnetta ja olemusta? Onko kyborgi koneihminen, ihminen vai kenties jotain aivan muuta? Entäpä missä vaiheessa ihmisestä tulee kone? Onko oikein muunnella ihmistä?

Näihin ajatuksiin, Frank dlvr'd.it

1 kommentti:

  1. "Entäpä missä vaiheessa ihmisestä tulee kone?"

    Ihmisestä tulee kone(enkaltainen), kun se menettää kykynsä abstrahoida. Tällöin ihmisen toiminta perustuu vain ulkoisiin syötteisiin. Vrt. tietokoneen ohjelmointi.

    Jatkokysymys: Missä vaiheessa koneesta tulee ihminen?

    P.S. Kiitos ei, en ota mikrosirua kroppaani. 8)

    VastaaPoista

Thank you, come again!