lauantai 27. marraskuuta 2010

In the year 2000

Voight-Kampff -kone
Katsoin tänään elokuvan Blade Runner. Leffa on ollut omistuksessa jo jonkin aikaa, mutta vasta tänään sain aikaiseksi katsottua sen. Paha tapa ostaa elokuvia ja katsoa niitä vasta jonkin ajan päästä. Lyhyesti elokuvasta; elellään vuotta 2019 Los Angelesissa. Teknologia on kehittynyt niin paljon, että ihminen on luonut itselleen työkaluksi olion joita kutsutaan replikanteiksi. Replikantit eivät rajoitu vain ihmisen näköisiin olentoihin vaan on myös eläinreplikantteja. Vahvimmat replikantit kuitenkin ovat ihmisen näköisiä luultavastikkin sen takia, että niitä voitaisiin käyttää (hyvin) erilaisissa hommissa tai vaihtoehtoisesti ihminen kuvastaa älykkyyden eliittiä ja haluaa "naamioida" tällaiset mestariteokset itsensä näköisiksi.

Pris (Daryl Hannah) - Replikantti
Replikantteja käytetään monenlaisissa töissä; tuottamaan ihmiselle mielihyvää, kantamaan raskaita lasteja jne. Näiden olentojen ominaisuuksiin kuuluu mm. äärimmäisen vahvat raajat, nopeus ja muuta mukavaa. Tapahtuu kapina jonka seurauksena replikanteista tulee laittomia Maassa. Poliisin eräänlaisen erikoisyksikkö Blade Runner laitetaan jahtaamaan ja lahtaamaan näitä laittomuuksia. Mutta, jos olento näyttää ihmiseltä niin miten pirussa voidaan tietää, että kumpaa lajia se on? Ratkaisu löytyykin Blade Runnereilta, he nimittäin tekevät Voight-Kampff -testin jossa tutkitaan epäillyn silmän liikkeitä, sykettä, hengitystä ja punastumisreaktiota samalla, kun kysellään hyvin erilaisia kysymyksiä. Vastata tulee mahdollisimman nopeasti. Kysymys voisi esimerkiksi olla, että "Olet äitisi luona käymässä, koska on hänen syntymäpäivänsä. Äitisi tarjoaa sinulle ruokaa ja hetken syötyäsi kysyt mitä ruoka on. Äitisi vastaa, että se on keitettyä koiraa, miten reagoit?" Radikaaleja kysymyksiä ei kuitenkaan tule tehdä putkeen sillä se ymmärtääkseni saattaa sekoittaa tutkimustuloksia. Tyrell-yhtiö sitten ottaakin ja tekee Nexus-6 -mallin replikantteja. Näissä erikoista on se, että joihinkin on asetettu muistoja joten niistä on tullut inhimillisempiä. Normaalisti replikantin tunnistamiseen Voight-Kampff -testissä riittää 20-30 kysymyksen esittäminen, mutta Nexus-malleilta pitää kysyä 100 kysymystä.



René Descartes
    Sitten tuli kohta joka sai minut ajattelemaan. Pris -niminen replikantti sanoi noin elokuvan puolessa välissä "Ajattelen, siis olen" (Cogito ergo sum/Ajattelen, olen siis [olemassa]) . Tämän samaisen toteamuksen esitti ranskalainen filosofi René Descartes 1600-luvulla. Olen ymmärtänyt, että ajatteleminen on riippuvaista olemisesta, mutta oleminen ei ole ajattelusta riippuva. Mitä oikeastaan on olla? Varmasti jokainen on kuullut lausahduksen "Olen siellä ihan kohta". Tällä tarkoitetaan sitä, että jokin olento vaihtaa paikkaansa. "Kello on ___", kello on ajan ruumillistuma josta katsotaan aikaa. Kellon olemassa olo siis tekee mahdolliseksi ajan tarkan määrittelyn. Mutta entä, jos vain pysyy paikoillaan, on/olee. Milloin jostain asiasta tulee oleva? Onko jokin asia olemassa, koska pystyn ajattelemaan sen? Aivoni pystyvät luomaan abstraktin asian mahdolliseksi esimerkiksi sängyn alla piilevän mörököllin. Mörköjä ei todennäköisesti ole olemassa ellei Monsterit OY pidä paikkaansa. Pystymme kuitenkin ajattelemaan sen olevaksi ja siksi pelkäämme sitä, vaikka sitä ei olekkaan. Ihmeellistä. Olen viime päivinä miettinyt erästä kysymystä: Sokea lapsi lukee kirjaa. Kirjassa sanotaan, että kalat uivat. Lapsi tekee nopeasti johtopäätöksen omien kokemustensa perusteella, että koska osaa itsekkin uida on hän itsekkin kala. Miten tämän väitteen pystyy kumoamaan muuten kuin selostomalla, että kala ja ihminen eivät ole samanlaisia olentoja? Ehdotuksia otetaan vastaan ja tämä toimikoot tämän kertaisena lukijakysymyksenä. :--D

Loppuun kevyttä viihdettä, enjoy!
Frank just dlvr'd.it


3 kommenttia:

  1. "Mitä oikeastaan on olla?"

    Ihminen on ensi sijaisesti olemassa mutta epäautenttisena ilmentymänä - torsona - maailmassa. Ihminen imee vaikutteet ympäriltään, muodostaa identiteettinsä ympäristön alistamana, kyseenalaistaa ne ja lopulta kaataa oman maailmankuvansa. Tämän jälkeen ihminen löytää itsensä vapaana ja autenttisena olentona elämässä; löytää olemuksensa, jota voi verrata vain kookospähkinään. Olemus saadaan täten työstetyksi ulos ihmisen perusolemuksesta vain rikkomalla kaiken heijastava kuori. Virheellisesti saatetaan kuvitella, että oleminen heijastuu individualistisena oman erikoisuuden (massasta eroamisen) korostamisena, näin ei asia ole. Oleminen on vapautta itsestään, ei niinkään muista ihmisistä tai yhteiskunnasta.

    Oliko Deckard replikantti?

    P.S. "Too bad she won't live, but then again... who does?"

    VastaaPoista

Thank you, come again!