torstai 18. marraskuuta 2010

Psykologiaa

Tänään oli se psykologian luento josta puhuin merkinnässä Botten ja Hello Weenie. En oppinut mitään uutta, mutta kertaushan tunnetusti on opintojen äiti. (Sivuhuomautus; minusta usein tuntuu siltä, että kaikki tieto on jo sisälläni, mutta tämä tieto vaatii vain nimeämisen, että pystyn käyttämään sitä.) Tapahtuma oli kouluni ruokasalissa ja pääosin siellä oli vanhuksia. Seuraavaksi eniten aikuisia ja pari nuorta minut mukaanlukien. Mitä voimme päätellä tästä - että vanhukset ovat huolestuneempia ja, että nuoret eivät jaksa kuunnella enää. Hahaha!


Psykologi Raimo Lindberg oli hieman Kimmo Wilskan näköinen! Vähän ryppyisempi ja kasvoja koristi brett. Aika usein muuten niillä jotka tutkivat mieltä tai sen olemusta ovat parrakkaita. Onkohan sattumaa vai kenties jokin koodi? Wikipedia-artikkeli parrasta selventää asiaa hieman. Loppuun artikkeli naamakarvoituksen sosiaalipsykologisesta vaikutuksesta.



The following was extracted from The Social Psychology of Facial Appearance (1988) by Ray Bull and Nichola Rumsey.
Little social psychological research has been conducted on this topic, and what there is seems rather basic. In 1969 Freedman reported that female students rated a bearded male face as more masculine, mature, independent, and sophisticated than a nonbearded face. Similarly, both Roll and Verinis (1971) and Kenny and Fletcher (1973) found students to rate a bearded face as more masculine, strong, and sincere, but also more dirty (versus clean). Pancer and Meindl (1978) found beardedness to lead to more positive ratings. However, Feinman and Gill (1977) found their female students to like least a man with a beard. They put this finding down to the possibility that their Wyoming students were more conservative than the Chicago, Midwestern, Memphis, and Canadian students of the above four studies.


ps. parrat on jätte kivoja. :3 <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you, come again!