tiistai 18. tammikuuta 2011

Lingvistiikan ihmeitä

Miten puhut?


Yksinkertainen kysymys johon on helppo saada erilaisia vastauksia. Puhutko kirjakieltä, murretta vai jotain omaa personallista kieltä? Mitä kieltä puhut, entä mitä kieliä osaat?

Tänään oli ruotsin tukaria (tukiopetusta) ja joskus kirjoittelen tänne blogiinkin käyttäen ruotsinkielisiä sanoja. Mikä on sinänsä ironista, koska pidän itseäni aivan hemmetin huonona ruotsissa. Nykyään se tosin menee ihan... vähemmän huonommin kuin ennen. Ymmärrän kirjoitusta, osaan päätellä, mutta puhe on sitten taas ihan oma luokkansa.

Joka tapauksessa tänään tunnilla käsiteltiin refleksiivipronomineja. Sanahirviöltä se saattaa vaikuttaa eikä ihme sillä se on level 15 firedragon joka kimmottaa taiat takaisin. Mitähän ihmettä...

Refleksiivipronomini ei kuitenkaan ole mikään kamalan vaikea asia loppujen lopuksi.
Anyway, opettaja listasi refleksiiviverbejä (esim. rauhoittua, mennä nukkumaan, rakastua jne) joita tulisi osata kokeessa ja vastaan tuli...

Gifta sig med ngn (mennä naimisiin jonkun kanssa) ei kuulosta vielä järin ihmeelliseltä tai huvittavalta edes, mutta selitys sen sijaan oli! Gift tarkoittaa englanniksi lahjaa tai kykyä, mutta ruotsissa verbinä se tarkoittaa naimisissa olevaa ja substantiivina myrkkyä. Eli siis jonkinlaisen logiikan lopputuloksena voidaan todeta, että ihminen joka menee naimisiin tulee myrkyttämään itsensä. Siinä saattaa olla jotain perääkin, heh heh.

Milloinkohan on hyvä aika mennä naimisiin? Viime vuonna eräs tuttuni meni naimisiin ja nyt tulevana kesänä aikoo toinen. Eräs ystäväni tuntuu suhtautuvan  negatiivisesti avioliittoon eikä motiivina ole mitään YLEn homoiltaa tai vastaavaa. Miten tämä sitten näkyy te mietitte ja minä vastaan lainaamalla jo itselleni tutuksi tulleita sanoja; "Se on Game Over sitten." Nämä sanat tuovat mieleeni kuinka ihmiset tuntuvat menevän nykyään liian nopeasti naimisiin, mutta kuka minä olen sanomaan, kun henkilökohtaisista tuntemuksista on kyse. Jos tykkää, että tässä on se "parempi puoli" ja liitto kestää hautaan saakka niin mikäs siinä. Toisaalta voihan sen aina purkaa, jos hankalaksi menee vaikka se sotiikin sormuksen tehtävää ja symboliikkaa vastaan. Isse meen, jos emäntä löytyy muualta kuin Suomi24.sesta.

Tehkää mitä teette, mutta mä lähden tekemään leipää.
Ni, nii ja lukijakysymyksen aika;

Aiotko mennä naimisiin? Miksi?

1 kommentti:

  1. Mä puhun marssia -w-
    no ei, jotai murretta mä kait puhun :D
    Mutta, aion mennä naimisiin jos löydän jonkun sellaisen miehen jonka kanssa haluun olla koko loppu elämäni. :)
    ~Anni

    VastaaPoista

Thank you, come again!