sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kysymisen ja vastauksen ongelma

Huomenta vain kaikille taas pitkästä aikaa. Huomenna alkaa YO-kokeiden toinen osa, eli kirjallinen osuus. Olen kirjoittamassa nyt äidinkielen, filosofian, matematiikan ja terveystiedon. En aio arvioida menestystäni, koska yo-kokeet ovat kuin ostaisi sian säkissä - ei voi tietää, mitä sieltä paljastuu.

Joka tapauksessa, olen jo muutaman viikon pohtinut kysymisen tai oikeastaa kysymyksen ongelmaa. Jos kysyn "Mitä vesi on?", voin saada monenlaisia vastauksia. Hyvän vastauksen antaa tässä tapauksessa tiede: "Vesi on hapen ja vedyn kemiallinen yhdiste." Ainahan voi tarkentaa lisää, kuten vaikka millainen vesimolekyyli on ja havainnollistaa sitä kuvan avulla, mutta pelkistetty vastaus riittänee tällä kertaa.

Lady Justice (l. Justitia)
Noniin, nyt kun lämmittelykierros on saatu tehtyä niin siirrytään hankalempiin kysymyksiin; "Mitä on oikeus?" Oikeus - ehkä lakitiede tai jokin muu vastaava osaisi kertoa paremmin, mutta koska en ole lukenut tästä aihepiiristä sen tarkemmin, tyydyn esittämään oman vastaukseni. Aloitetaan huomioimalla, että lause rakentuu kysymyksestä MITÄ, verbistä olla ja substantiivista oikeus.

Jos sain edellisen kuulostamaan vaikealta, niin pysytään vain kysymyksessä, ilman suurempia analyyseja. Tällä viikolla, kyselin tätä samaista kysymystä usealta ihmiseltä ja vastaukset olivat erittäin mielenkiintoisia. Ikähaarukka oli 18-50 ja tässä muutamia vastauksia; "Oikeus on sitä, että kohdellaan kaikkia reilusti.", "Oikeus on sitä, että jos vedät jotakuta nekkuun niin se saa ansionsa mukaan." Ihmisillä tuntuu olevan jonkinlainen käsitys oikeudesta.

Kysyessäni tätä kysymystä, tunsin saavani vastauksia kysymykseen "Millainen on oikeudenmukaisuus". Vaikka tiedänkin, että oikeudenmukaisuus kuuluu kiinteästi oikeuteen, niin olin tyytymätön. Sain aivan toisen vastauksen siitä, mitä olin halunnut. Ja eihän kysymys sinänsä ollut edes niin vaikea! Saan tämän luultavasti kuulostamaan kovan luokan pilkun viilaamiselta, mutta vastaus oli silti mielestäni väärin.

Kysyin myös itseltäni "mitä on oikeus?" ja pohdinnan jälkeen en tiennyt vastausta. Koko käsite tuntuu kovin abstraktilta. Kaikilla kuitenkin tuntuu olevan käsitys siitä, mitä oikeus on, mutta eivät silti osaa vastata tähän kysymykseen. Ehkä oikeus on subjektiivinen tuntemus, en tiedä.

On ärsyttävää, kun kysymys jää avoimeksi, koska ainakin itselleni tulee tuntemus, etten tiedä sittenkään oikein mitään. Sokratesta pidettiin aikanaan maailman viisaimpana miehenä ja hän kommentoi titteliään yksinkertaisesti "Tiedän, etten tiedä mitään." Saattaa kuulostaa hassulta, mutta sattuikohan Sokrateskin aikoinaan kokemaan tämänkaltaisen ongelman?

Tällaiseen.. hajanaiseen tunnelmaan jätän teidät tällä kertaa ja.. teekutsut ovat taas jonkin ajan päästä.

1 kommentti:

  1. ...Kysymykset ja vastaukset on vaikeita o__o
    Jos multa kysyttäs "mitä on oikeus?" sanosin varmaa: "en tiiä, kysy joltai muulta" :'D
    ***
    Mäkin haluun teekutsuille, en oo koskaa ollu ;__;
    ~Anni

    VastaaPoista

Thank you, come again!