maanantai 18. lokakuuta 2010

Jäähyväiset ja muuta fiilistelyä.

Tänään se tapahtuu. Aivan näiden tuntien aikoina. Sinä, rakas ystäväni täytit haluni ja luovuit omasta elämästäsi. But what the hell onhan täällä jo yksi "tilaaja"! Kyllähän siinä kelpaakin juoda viimeiset Parisienit! :--D
Ihmeellistä miten joku on tännekkin löytänyt ja vielä ruvennut lukijaksi! Tämän kunniaksi kerron aiheesta joka lähellä sydäntäni, nimittäin elokuvat!

Elokuvat (ennen myös elävät kuvat) ovat (audio)visuaalista mediaa joka koostuu liikkuvasta kuvasta ja mahdollisesti myös äänestä. Äänetön elokuva tunnetaan nimellä mykkäelokuva. Elokuva on taidemuoto joten, jos todella pidät elokuvista niin ehkä voit kutsua itseäsi eräänlaiseksi taiteen rakastajaksi. Genreä on kaikenlaista eli varmasti jokaiselle löytyy jotain mikä miellyttää. Jos Sinä, lukija olet miettinyt elokuvan tekoa niin tässä on wikipedian lista genreistä, joita tällä hetkellä pieni maailmamme sisältää. En aio kuitenkaan käydä ihan perinpohjin kaikkea läpi elokuvista vaan napsin juttuja sieltä sun täältä.


Elokuvakamerat
Moni on varmastikkin joskus miettinyt, että kuka kehitti elokuvat ja miksi. Elokuvat tulivat kuin sivutuotteina tähän maailmaan. Kamerat nimittäin kehitettiin siitä syystä, että tutkijat voisivat tallentaa materiaalia muotoon jota pystyisi hidastamaan ja nopeuttamaan. Kameroilla tutkittiin ilmiöitä jotka olivat ihmissilmälle liian nopeita tai hitaita.
Nykyään kamerat sisältävät HD-teknologiaa ja paljon muitakin herkkuja. Voimme siis todeta, että kamerat ovat muuttuneet todella paljon niistä ajoista, kun ne keksittiin mutta pääajatus on edelleen sama: tallentaa kuvaa katsottavaksi





Näyttelijät
Kuvan knallihattuinen ja hyvin pukeutunut mies on Charles Chaplin. Kuten kuvan väriharmonia antaa ymmärtää niin kyseessä on hyvin vanha näyttelijä. Mikä sitten on erikoista Chaplinissa? Ei vain se, että hänellä on arvonimi "Sir" vaan myöskin se, että ko. mies on elokuva-alan varhaisimpia ja tunnetuimpia näyttelijöitä. Muistan kuinka joskus hamassa menneisyydessäni katsoin pojankoltiaisena näitä elokuvia ja silti ne vetivät minua puoleensa vaikka elokuvat eivät sisältäneet ääntä. Musiikkia toisinaan, muttei puhetta. Chaplinin erikoisuutena oli se, että hänen elokuvansa olivat mykkäelokuvia. Ehkä se mikä niissä viehätti eniten oli näyttelijöiden vahva kehonkieli. Ilmeet, eleet ja asennot hallittiin erinomaisesti mikä ei ainakaan vaikuta kauhean helpolta, jos haluaa hyvin uskottavan oloisen tunnelman. Helpompaahan olisi, jos ääni saataisiin mukaan jotta katselija voisi samaistua tilanteisiin. Lisään tähän väliin videon joka on polttanut jälkensä mieleeni, nauttikaa. :---)





 Käsikirjoittaja
Käsikirjoitus eli tutummin kässäri on hahmotelma elokuvasta. Syy siihen, että valitsin sanan hahmotelma johtuu siitä, että kässäriä voidaan ja useimmiten myös muunnellaan tarpeen vaatiessa. Se ei siis ole pysyvä suunnitelma jossa pitäydytään alusta loppuun asti. Käsikirjoituksessa näkyy miljöö (eli tapahtumapaikka) ja sen tärkeimmät yksityiskohdat sekä näyttelijöiden repliikit sekä parenteesit (=liikkeet/eleet). Jos elokuva on erinomainen niin tietysti ostan sen DVD:lle ja kun se on erinomainen niin katson useimmiten myös mitä kulissien takana tapahtuu. Eräs tällainen erinomainen elokuva oli Judd Apatowin (kuvassa) luoma Funny People. Eräässä kohtauksessa Adam Sandler ja Seth Rogen ovat kahden naisen kanssa uima-altaassa. Adam loistavana koomikkona iskee toisen naisista ja ja vie tämän makuuhuoneeseen jättäen Sethin oman onnensa nojaan. Stop. Alunperin Adam ei sanonut mitään kantaessaan naista pois. Elokuvaan kuitenkin jälkinauhoitettiin tähän kohtaan vitsi, että tunnelma saataisiin hieman kevyemmäksi. Helpoksihan tämän vielä teki se, että Sandler oli selin kameraan päin.


Ohjaaja
Vielä puuttuu pieni osa, että elokuvasta saadaan täydellinen. Henkilö joka vastaa elokuvan taiteellisuudesta, tunnelmallisuudesta ja yleisestä lookista on ohjaaja. Ohjaajan tehtäviin kuuluu mm. sisällön ja juonenkulun ohjaaminen, kuvauspaikkojen järjestäminen ja valinta sekä kameroiden sijainnin ja valaistuksen huolehtiminen. Moni on varmasti nähnyt Quentin Tarantinon (kuvassa) tekemiä elokuvia joista tunnetuimpia vanhemmalle kansalle ovat Pulp Fiction ja Reservoir Dogs 90-luvun alkupuolelta, kun taas nuoriso tietänee tämän konkarin 2000-luvulla julkaistuista elokuvista joita ovat Kill Bill ja äskettäin tullut Kunniattomat paskiaiset. Erikoista näissä elokuvissa ovat pitkät otokset, tarantinomainen musiikkivalikoima ja se kaunis väkivalta jota kutsutaan hienommalla nimellä art houseksi. Ohjaajan rinnalla ja oikeana kätenä toimii apulaisohjaaja joka huolehtii aikataulusta ja mahdollisten muutosten ilmoittamisesta ohjaajalle. Apulaisohjaajan vastuulla on myös oikeiden ihmisten ja tavaroiden pitäminen oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Vallan oikeassa on apulaisohjaajan oltava. :--D

Eiköhän tässä nyt ollut taas tietoa ihan tarpeeksi tähän merkintään. Seuraava kahvikupillinen onkin Kulta Katriinaa joten vielä pidän teitä jännityksessä! >;--) 
Seuraavaan kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you, come again!